Uitleg over diamant

De 4 C's

Inzicht en uitleg in de 4 C’s van diamant

De waarde van een diamant wordt bepaald door een combinatie van de 4 verschillende kwaliteitsnormen, die de 4 C’s genoemd worden.

Cut / slijpvorm van de diamant

Diamant ontleent zijn schittering aan de breking van wit licht in alle kleuren van de regenboog. De slijper staat daarom voor de taak de facetten zodanig aan te brengen, dat het licht optimaal van het ene facet naar het andere wordt gekaatst. Diamanten worden in allerlei verschillende vormen geslepen, al zijn er zes klassieke slijpvormen die de boventoon voeren, waaronder de bekende ronde slijpvorm, die briljant wordt genoemd.

Diamant kan in de meest bijzondere vormen worden geslepen , de 6 meest voorkomende vormen zijn;  Briljant / Markies / Peer / Smaragd / Ovaal en Hartvorm.

Alleen vakmensen zijn in staat de gloedvolle pracht van de diamant te onthullen. Een diamant kan tijdens het slijpproces wel 50% van zijn gewicht verliezen .

Diamant Cut Slijpvormen beschrijvingen

Emerald = Smaragd vormig.

Marquise = Markies vormig.

Pear = Peer vormig .

Oval = Ovaal vormig.

Round = Ronde vormig.

Baquette = Rechthoekig van vorm

Cushin = kussen vormig.

Asscher =  Rechthoekig van vorm.

Heart = Hart vormig.

Radiant =  Stralend vierkant van vorm

Clarity / Zuiverheid

Bijna alle diamanten bevatten minuscule sporen van andere mineralen, daarnaast zijn in sommige diamanten kleine haarscheurtjes waarneembaar. Deze worden ook wel “insluitsels” genoemd en zijn ze als het ware de vingerafdruk van de diamant. Globaal geldt ; hoe minder insluitsels een diamant heeft, des te zeldzamer en kostbaarder hij is. Een diamant die met een tienmaal vergrotende loep geen insluitsels vertoont, wordt loepzuiver genoemd.

Diamant Clarity Zuiverheid beschrijvingen
Fl = Flawless ( Loepzuiver) geen insluitsels meer waarneembaar.

IF= Internally Flawless ( Inwendig Loepzuiver)

VVS1 / VVS2  = Very, Very Small incluisions (Zeer, Zeer kleine insluitsels)

VS!1 / VVS2 = Very small incluisions (Zeer kleine insluitsels)

SI1 / SI2  = Small incluisions ( Kleine insluitsels)

I1/ I2/I3 Of  P1/P2/P3 = Piqué 1/2/3 ( met blote oog zichtbare insluitsles

Color / Kleur

Hoewel het merendeel van de diamanten kleurloos lijkt, hebben ze vaak een gele of bruine tint. Alleen de allermooiste diamant is kleurloos. De kleuren van een diamant worden aangegeven met letters van het alfabet zoals hieronder vermeld staat.

Diamant Color kleur beschrijvingen

 D = Fijnste wit+ / Jager Deze diamant is kleurloos

E = Fijnste Wit  / River  Deze diamant is kleurloos.

F = Fijn Wit / River Deze diamant is kleurloos.

G = Fijn Wit / Top Wesselton Deze diamant is vrijwel kleurloos. 

H = Wit  / Wesselton Deze diamant is vrijwel kleurloos.

I / J = Licht getint wit / (Top) Crystal Deze diamanten zijn vrijwel kleurloos.

K /L = Getint Wit / Top Cape Deze diamanten zijn zwak geel van kleur.

M t/m R= Getinte kleur / Deze diamanten zijn zeer licht geel van kleur.

S t/m Z = Getinte kleur / Deze diamanten zijn licht geel van kleur.

Carat (Size) / Karaat

Bij alle edelstenen, dus ook bij diamant wordt het gewicht uitgedrukt in karaten. Het woord “Karaat”is afgeleid van een natuurlijke gewichtseenheid; de zaadjes van een johannesbroodboom. Vroeger werden deze zaadjes gebruikt als gewichtseenheid. Nu is 1 karaat 0.2 gram vastgesteld, en onderverdeeld in honderd puntjes. ( Zo wordt het in de volksmond ook wel genoemd)

Diamant Carat / karaat beschrijving
Gemiddelde afmetingen van briljant:  

0.10 ct =  3mm (10 puntjes)

0.25 ct = 4.1 mm (25 puntjes)

0.50 ct = 5.2 mm (50 puntjes)

0.75 ct = 5.9 mm (75 puntjes)

1.00 ct = 6.2 mm (100 puntjes)

1.25 ct = 7 mm ( 125 putjes)

1.50 ct = 7.4 mm ( 150 puntjes)

1.75 ct = 7.8 mm ( 175 puntjes)

2.00 ct =  8.2 mm ( 200 puntjes)

2.50 ct = 9 mm ( 250 puntjes)

 

 

Goud

Al onze sieraden zijn van 14 karaat goud alleen bij onze trouwringen kan u keuze maken uit verschillende gehalten goud.

 

Met de sterk gestegen goudkoers de afgelopen jaren zijn trouwringen aanzienlijk duurder geworden. Ons eigen atelier en verschillende leveranciers waaronder AllianceRingen™ Allerspanninga, Bluerings en Collection Ruesch hebben daarom vele mogelijkheden die passen bij ieder budget. Voor de kwaliteit of uitstraling van de ringen maakt het tegenwoordig niets meer uit. De moderne machines maken het mogelijk dat er haast geen kleurverschil meer is in geelgoud. Bij witgoud is er geen enkel verschil waarneembaar.

Fijngoud/puur goud (999).

Fijngoud of 24K goud bestaat uit 999 (99,9%) delen goud van de 1000 delen. Fijngoud is van nature erg zacht en nauwelijks geschikt om sieraden van te maken, aangezien het erg buigzaam is en zeer krasgevoelig.

22 karaat goud (916).
Bij 22 karaats goud (91,6% zuiver goud) gaat het vaak om Chinese of Aziatische sieraden. Door het hoge goudgehalte zijn ze relatief zacht en hebben een intense gele kleur. De aanduiding (…) zijn terug te vinden in de ringen.

18 karaat goud (750).Sieraden van 18 karaats goud (75% zuiver goud)) worden vaak gekocht in het buitenland, Zuideuropese en zuidamerikaanse landen hebben vaak een voorkeur voor 18 karaats gouden juwelen. Die zijn iets geliger en ‘warmer’ van kleur dan de wat lichtere sieraden van bv 14K.

14 karaat goud (585).
Goud met de aanduiding 14 karaat (58,5% zuiver goud) is het meest voorkomende gehalte in nederland. Deze legering is wat bleker dan bij de hogere goudgehaltes. Bij witgoud is er echter geen verschil waarneembaar.


9 karaat (375). 

Sieraden met een aanduiding 9 karaat (37,5% fijn goud) mag officieel geen goud worden genoemd in Nederland. In Duitsland, Engeland en veel andere landen, echter wel en is het een veel voorkomende legering voor sieraden. het “geelgoud” is vaak wat wat warmer van kleur aangezien er meer koper wordt gebruikt in deze legering.

De “witgoud” legering is qua kleur identiek aan 14 karaat ringen. Dit komt o.a door het edelmetaal palladium (> 10%) wat wij in de legering verwerken.


8 karaat (333).

Idem als 9 karaat legering echter met 33,3% fijngoud. AllianceRingen™ legeert ook hier > 10% palladium in haar witte ringen.

Doordat goud van nature zacht is zullen er altijd beschadigingen van buitenaf optreden, indien het sieraad met hardere materialen in aanraking komt. Dit is van toepassing op alle legeringen. Dit heeft niets met de kwaliteit te maken. Onder anderen AllianceRingen legeert haar goud altijd tot de hoogst haalbare hardheid (150 V). Dergelijke beschadigingen vallen niet onder de garantie.

Ringen die gematteerd zijn zullen al naar gelang de omgang na verloop van tijd hun mattering verliezen. Dit valt echter voor de meeste modellen te herstellen met een SCOTCH schuurmatje. Een gepolijste ring (glanzend) kan in vrijwel alle gevallen door uw juwelier weer volledig gepolijst worden. Mogelijk zijn hier kosten aan verbonden.

Witgoud wordt standaard gerhodineerd afgeleverd. Deze laag zorgt ervoor dat uw ring(en) en platina achtige kleur krijgt. Dit laagje zal na verloop van tijd verdwijnen door slijtage en zal de oorspronkelijke witte goudkleur weer te zien zijn. Al naar gelang u de keuze heeft gemaakt, met of zonder palladium legering zal er een licht gele verkleuring optreden. Dit is echter geheel natuurlijk. Ook kunnen er lichte tintverschillen ontstaan in bv groeven of freeslijnen waar het rhodium niet slijt. Dit valt met polijsten altijd weer ongedaan te maken. U kunt uw ringen ook zonder rhodiumlaag laten afleveren.

 

De nieuwste trouwringen van Collection Ruesch Black and Gold zijn samengesteld uit 14 krt goud en het zwarte materiaal is Zirkonium.

Wat is zirkonium?

Zirkonium is een chemisch element uit de titanium groep met het chemische symbool “Zr”. Het is een niet roestend metaal en kan zelfs in zeer kleine hoeveelheden in het menselijk lichaam gevonden worden. Dit materiaal is zeer geschikt voor mensen met een nikkel allergie.

 Zirkonium staat door de antiek bekent als een edelsteen vanwege het natuurlijk voorkomende mineraal “zirkoon” en het is ook het basis materiaal van de steen “Zirconia”.

De natuurlijke kleur van zirkonium is zilver- grijs soortgelijk aan titanium. Door oxidatie op 750º Celsius krijgt het een hele mooie en gelijkmatige antraciet kleur. Door dit proces krijgt het een hardheid die te vergelijken is met staal.

In de juweliers wereld wordt zirkonium vooral gebruikt voor trouwringen, vanwege zijn donkere kleur die een mooi contrast geeft met het rosé- of witgoud. doordt het feit dat zirkonium niet samengevoegd kan worden door middel van solderen of andere verwarmingsprocessen, zijn er speciale verbindingstechnieken voor nodig waar Brüder Nowotny KG een patent op heeft.

 Het sprankelende van de witte briljanten gezet in het antraciet gekleurde materiaal geeft een geweldig contrast en is een nieuwe trend in de juwelen industrie.

Onze nieuwe “zwart en goud” collectie combineert uitsluitend 14krt goud met zirkonium. Echter, de gouden kleuren aan beide kanten van het matte zirkonium zijn vrij om te kiezen.

Vanwege het feit dat zirkonium een zeer hard materiaal is en niet buigzaam is, zijn er geen mogelijkheden in het later op maat maken van de ring. Mocht het nodig zijn zal de ring omgeruild worden.